Check uw voorlopige aanslag

Waarom is het belangrijk om een correcte voorlopige aanslag te hebben?

 

Zowel voor particulieren als ondernemers is het belangrijk om een zo goed mogelijk afgestemde voorlopige aanslag te hebben. Omdat de hypotheekvoorwaarden soms veranderen, het vermogen of inkomen, de winst uit onderneming, inkomsten uit overige werkzaamheden of inkomsten uit een maatschap of BV soms sterk wisselen, kan de inkomstenbelasting en daarmee de voorlopige aanslag ook sterk wisselen.

 

Een correcte voorlopige aanslag voorkomt vervelende naheffingen, bespaart geld en geeft rust! Hieronder kunt u lezen wat het voordeel is als uw voorlopige aanslag goed is afgestemd op uw hypotheek en inkomenssituatie:

  • U voorkomt vervelende naheffing als u teveel hypotheekrente teruggaaf hebt ontvangen. Dit kan gebeuren als uw hypotheekrente gewijzigd en lager geworden is en daarmee uw teruggave lager uitvalt dan vorige jaren.
  • U voorkomt vervelende naheffingen en eventuele rente daarover, als u winst of inkomsten uit overige werkzaamheden of salaris uit de BV, veel groter is dan u verwachtte. Dit geeft rust.
  • Als u aan de voorkant via de voorlopige aanslag uw belasting al grotendeels hebt betaald, loopt u geen of minder kans om bij de aanslag extra rente te moeten betalen. Dit is een besparing.
  • Als u uw belasting grotendeels  betaald hebt, of betaalt in maandelijkse termijnen, weet u over de rest van de maand precies wat u overhoudt en uit kunt geven. Dit geeft rust.
  • Als uw voorlopige aanslag goed berekend is, weet u ook wat u per maand overhoudt en eventueel nog kan sparen. Dit geeft ook rust.
  • Als uw voorlopige aanslag ruim berekend is, d.w.z. dat u zeker weet dat u al uw belastingen al aan de voorkant hebt betaald, dan hebt u kans dat u bij de aanslag nog wat terugkrijgt en dat u daarover rente ontvangt. Dit is zowel een financiële meevaller als een rust gever. Bovendien zult u dit ervaren als een meevaller.

 

Kortom: Er zijn een aantal goede redenen om een correcte voorlopige aanslag te berekenen en te betalen. Het voorkomt vervelende verrassingen, geeft besparing en rust. Daarom proberen wij bij onze cliënten ook een zo goed mogelijke schatting te maken van de voorlopige aanslag.

 

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom een wijziging nodig is:

  • als de inkomsten veranderen, vooral bij inkomsten uit overige werkzaamheden, winst uit onderneming, of inkomsten uit een BV.
  • als de hypotheekvoorwaarden veranderen
  • als het vermogen met een flink bedrag toeneemt of afneemt

 

Wilt u uw voorlopige aanslag door ons laten checken dan kan dat uiteraard.