Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Wanneer bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting?

 

Als u ondernemer bent, heeft u recht op belastingvoordelen zoals zelfstandigenaftrek en (gedurende de eerste drie jaar) startersaftrek. Maar wanneer bent u ondernemer? Iedereen die ondernemer wil zijn, wordt door de belastingdienst niet altijd beschouwd als ondernemer. De belastingdienst stelt aan de hand van de volgende criteria vast of er sprake is van ondernemerschap:

• Aansprakelijkheid voor de schulden voor uw onderneming: als u aansprakelijk bent voor de schulden van uw onderneming dan wordt u beschouwd als ondernemer;

• Opdrachtgevers: er moet sprake zijn van meerdere opdrachtgevers als er sprake wil zijn van een onderneming. Hoe meer opdrachtgevers hoe zelfstandiger u bent en hoe minder risico u loopt.

• Urencriteria: gedurende het kalenderjaar dient u tenminste 1225 uur aan werkzaamheden te verrichten ten behoeve van uw onderneming.

• Reclame: als ondernemer bent u afhankelijk van (nieuwe) opdrachtgevers. Om die opdrachtgevers te verkrijgen dient u dus reclame te maken, bijvoorbeeld d.mv. een website of via advertenties.

• Ondernemersrisico: als u het risico loopt dat uw klanten niet betalen, loopt u als ondernemer risico. Als u daarnaast afhankelijk bent van uw klanten m.b.t. het afnemen van uw producten of diensten, is er wellicht sprake van een onderneming.

• Winst maken: een vereiste van een onderneming is het maken van winst. Is er steeds sprake van een verlies en het ziet er ook niet naar uit dat u winst gaat maken, dan is er geen sprake van een onderneming. Ook als u jaarlijks slechts een kleine winst maakt kan dat betekenen dat er geen sprake is van een onderneming.